СОЦІАЛЬНА АДАПТАЦІЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ДО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ІСАЧЕНКО, Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз проблеми соціальної адаптація здобувачів вищої освіти до освітнього процесу в умовах воєнного стану (на прикладі факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університеті імені Павла Тичини). Уточнено сучасні підходи до визначення понять соціальна адаптація, адаптаційний потенціал особистості, середовища закладу освіти. Виокремлено труднощі з якими стикаються здобувачі вищої освіти у процесі соціальної адаптація. Здійснено теоретичний аналіз соціально-психологічних чинників адаптації та охарактеризовано основні підходи до трактування понять. Розкрито питання соціально-психологічних стратегій підтримки адаптаційного потенціалу особистості в умовах воєнного конфлікту. Здійснено аналітичний огляд навчального, освітнього, та соціального середовища закладу освіти, та особливості їх впливу на здобувачів вищої освіти. На основі теоретичного аналізу визначено, що соціальне середовище закладу вищої освіти відіграє важливу роль у процесі соціальної адаптації студентів. Це середовище складається з різних аспектів, таких як культура закладу, відносини між студентами та викладачами, а також спеціально створені передумови для соціальної адаптації, зокрема, це можуть бути структурні підрозділи та соціальні інститути. На основі проведеного теоретичного аналізу встановлено, що в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини на факультеті соціальної та психологічної освіти забезпечено ряд умов та можливостей для успішної адаптації першокурсників в умовах війни. В результаті аналізу, з’ясовано, що участь у таких організаціях, як Студентська рада факультету, Студентське наукове товариство та Молодіжний центр «START», надає студентам можливість встановлювати нові контакти, розвивати комунікативні навички та відчувати себе частиною великої спільноти. Це стає передумовою для успішної соціальній адаптації та інтеграції у студентське середовище. З’ясовано, що участь у таких організаціях, як Студентська рада факультету, Студентське наукове товариство та Молодіжний центр «START», надає студентам можливість встановлювати нові контакти, розвивати комунікативні навички та відчувати себе частиною великої спільноти. Розкрито роль волонтерських та наукових організацій, визначено, що студенти мають можливість розвивати важливі навички, такі як лідерство, організаційні здібності, командна робота та науково-дослідницька діяльність. Встановлено, що створення умов усвідомлення своєї ролі у суспільстві та активної участі у громадському житті сприяє Національно-патріотичний табір для студентської молоді «ДІЯ».