СОЦІАЛЬНА РОБОТА БЛАГОДІЙНИХ ФОНДІВ В УКРАЇНІ З ОСОБАМИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ - МАРТИНЕНКО, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
В умовах сьогодення соціальна робота благодійних фондів в Україні з особами, які перебувають на деокупованих територіях, є важливою для забезпечення їхніх базових потреб і відновлення нормального життя. Мета статті полягає у висвітленні ключових особливостей соціальної роботи благодійних фондів з особами, які перебувають на деокупованих територіях України та визначення проблем, які їй перешкоджають. Методологія дослідження включає описові методи, спостереження, аналіз, синтез. Наукова новизна полягає у вивченні роботи вітчизняних благодійних фондів на деокупованих територіях в умовах російсько-української війни. Висновки. З’ясовано, що соціальна робота благодійних фондів в Україні реалізується через різні форми й інструменти (надання матеріальної допомоги, медичного забезпечення, психологічної підтримки, освітні програми, тимчасове проживання та реінтеграційні програми для внутрішньо переміщених осіб і постраждалих від конфлікту тощо). В ході дослідження автором систематизовано інформацію про основні благодійні фонди, які займаються соціальною діяльністю з особами на деокупованих територіях (благодійний фонд «Let’s help», громадське об’єднання «Крізь війну», Центр Волонтерства та Захисту, благодійний фонд Віктора Лещинського, громадська організація «Звичайні люди», громадська організація «Всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine», національна скаутська організація України «Пласт»). Також за результатами дослідження сформована низка проблем, які перешкоджають подальшому розвитку благодійних фондів. З’ясовано, що благодійні фонди, які працюють на деокупованих територіях, стикаються з обмеженим доступом до цих територій через складні умови й необхідність отримання спеціальних дозволів, а також із зруйнованою інфраструктурою, що ускладнює реалізацію соціальної роботи. Обмеженість фінансових і людських ресурсів разом із бюрократичними перешкодами додатково ускладнюють реалізацію програм допомоги.