АКТИВНА ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ СТУДЕНТІВ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ ПІДХОДИ - НЕДОШОВЕНКО, Євгеній (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Ще 17 листопада 1939 року чехословацькі студенти в Празі показали свою громадянську позицію, протестуючи проти гніту німецьких загарбників та їх окупаційної політики. Сьогодні саме на цю дату припадає свято міжнародного Дня студента, що не випадково, оскільки, як буде показано далі, саме студентство, як соціальна група, має надзвичайно високий протестний потенціал. У поточній статті розглянуто основні теоретичні та практичні підходи до питання розуміння і переосмислення витоків і напрямів активної громадянської позиції студентів. Було описано діяльність вітчизняних студентських спілок і організації під час революційних подій в Україні та визначено їх вплив на постмайданні процеси. Основний акцент статті зроблено на виявленні можливостей для суспільства та держави, які створює активність студентської молоді. Також, в ході дослідження, було висвітлено питання викликів та перспектив, які стоять перед студентами під час повномасштабної війни рф проти України, в контексті залучення їх до несення військової служби та допомоги фронту і волонтерства. Дослідження сприяє кращому розумінню мотивації студентів до прояву їх активної громадянської позиції. Теоретичним результатом цієї статті стало виявлення закономірностей взаємодії українських студентів та інших соціальних груп під час революційних подій в Україні та повномасштабної агресії рф після 24 лютого 2022 року. Саме розгляд прояву активності українських студентів з позиції інших жителів України є елементом наукової новизни роботи. Практичним результатом дослідження є ряд рекомендацій для ефективнішого використання активної громадянської позиції студентів на користь українському суспільству, що дозволить мінімізувати деструктивний вплив, змінивши відношення громадськості до цієї соціальної групи на більш прихильне та лояльне. Отримані практичні результати можуть бути використані як державними, так і приватними освітніми структурами.