СОЦІАЛЬНА РОБОТА В ГРОМАДІ ЯК ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ ЗАНЕДБАНИХ ТЕРИТОРІЙ У ПОЛЬЩІ - ПОПОВ, Олександр (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Статтю присвячено розкриттю сутності соціальної ревіталізації занедбаних територій та здійсненню аналізу специфіки використання методу cоціальної роботи у громаді в якості її інструменту в Польщі. Методологічна побудова дослідження передбачала збір, аналіз, систематизацію та узагальнення інформації, яка міститься у наукових публікаціях українською та польською мовами, нормативно-правових актах, тощо. Зафіксовано новизну підходів із здійснення соціальної ревіталізації для української соціальної роботи. Наведено визначення поняття «ревіталізації» відповідно до польського законодавства. З’ясовано, що воно зазвичай є вихідним для тлумачення більш вузького поняття «соціальної ревіталізації». Встановлено неоднорідність трактування польськими дослідниками поняття «соціальна ревіталізація», уточнено його зміст. На підставі аналізу публікацій у польських наукових виданнях обґрунтовано доцільність застосування методу соціальної роботи у громаді в процесі здійснення соціальної ревіталізації занедбаних територій із опорою на функціональні обов’язки середовищних соціальних працівників. Встановлено, що вперше можливості для повноцінної імплементації середовищної соціальної роботи як складової частини соціальної ревіталізації занедбаних територій з’явились в Польщі у 2007–2013 роках, а новий етап для такої діяльності настав із прийняттям у 2015 році Закону про ревіталізацію. Засвідчено наявність наукових досліджень, що мають на меті розробку нових підходів чи моделей щодо інтеграції методу організації місцевих громад у діяльність із соціальної ревіталізації, наведено приклад таких досліджень. Констатовано відсутність системного характеру у впровадженні середовищної соціальної роботи в межах заходів із соціальної ревіталізації в Польщі, визначено можливі причини такого стану речей. Обґрунтовано доцільність подальшого вивчення теоретико-методологічних засад соціальної ревіталізації та її взаємозв’язків із соціальною роботою.