СОЦІАЛЬНА РОБОТА У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - СЕМИГІНА, Тетяна; СТОЛЯРИК, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У міжнародному досвіді соціальна робота давно є частиною медико-соціального інтегрованого догляду, впровадженого в закладах охорони здоров’я. Ця стаття має на меті осмислення українських реалій соціальної роботи в охороні здоров'я, аналіз наявних викликів, а також розробка рекомендацій щодо адаптації світового досвіду в українських умовах. Методологія дослідження спирається на критичну парадигму досліджень, має рефлексивний характер і представляє авторське бачення щодо того, як соціальна робота в охороні здоров'я має інтегруватися в українську систему охорони здоров’я. Виявлено, що наразі соціальна робота в охороні здоров'я України стикається з численними викликами, такими як недостатня правова база для її розвитку, нестача кваліфікованих кадрів, неоднаковий доступ до соціальних послуг у різних регіонах країни, а також відсутність інтегрованих підходів у медичних установах. На основі проведеного аналізу розроблено низку рекомендацій щодо подальшого розвитку соціальної роботи в Україні, зокрема зміцнення правової бази, впровадження стандартів та протоколів клінічної соціальної роботи, розвиток програм підготовки та підвищення кваліфікації соціальних працівників, а також створення умов для інтеграції соціальних послуг у загальний медичний процес. Наукова новизна роботи полягає у глибшому розумінні специфіки українського контексту і впливі цього на впровадження інтегрованих соціальних послуг у сферу охорони здоров’я. Висновки статті підкреслюють необхідність комплексного підходу до впровадження соціальної роботи в українські медичні заклади, який включає правове забезпечення, підготовку кадрів, інтеграцію в медичну практику та підвищення суспільної свідомості. Це сприятиме забезпеченню якісного доступу до медичних послуг та підтримки для всіх пацієнтів у системі охорони здоров’я України.