МІЖНАРОДНІ ГАРАНТІЇ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ В СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - МАТРОС, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена аналізу міжнародних гарантій запобігання корупції в системі соціального забезпечення. Вона розглядає основні міжнародні правові акти, спрямовані на боротьбу з корупцією, такі як Конвенція Організації Об’єднаних Націй проти корупції та інші регіональні угоди. Досліджено механізми, що застосовуються для забезпечення прозорості та підзвітності в управлінні соціальними програмами, а також вплив цих заходів на ефективність соціального забезпечення. Особлива увага приділяється найкращим практикам, що можуть бути адаптовані до національних контекстів для зниження ризиків корупції. Стаття підкреслює важливість міжнародного співробітництва та обміну досвідом для вдосконалення національних антикорупційних стратегій у сфері соціального забезпечення. Крім того, розглядається значення глобальних ініціатив та партнерств у боротьбі з корупцією, включаючи спільні програми технічної допомоги та навчання для урядових та громадських організацій. Висновки підкреслюють важливість комплексного підходу до запобігання корупції, що включає правові, інституційні та технологічні аспекти, а також значення міжнародної співпраці для досягнення сталого розвитку систем соціального забезпечення у глобальному контексті. Мета дослідження полягає у висвітленні та аналізі основних проблеми імплементації міжнародних стандартів у національне законодавство та практику, зокрема, виклики, з якими стикаються держави при адаптації міжнародних норм до своїх правових систем. Методологія. Завдяки використанню методів аналізу, синтезу та узагальнення нормативно-правових актів та документів міжнародного значення, встановлено, що важливим завданням на шляху запобігання та протидії корупції в Україні виступає формування та посилення інституційної спроможності органів, що відповідають за запобігання та боротьбу з корупцією, а також на ролі громадянського суспільства та засобів масової інформації в забезпеченні контролю та прозорості. Для вирішення цього завдання необхідною є системна діяльність за низкою основних напрямів. Результати і практичне значення. Аналізуються кейси успішної реалізації антикорупційних заходів у різних країнах, які можуть служити прикладами для інших держав. На основі проведеного аналізу робляться висновки щодо ефективності існуючих міжнародних гарантій та пропонуються рекомендації для їх вдосконалення з метою підвищення стійкості систем соціального забезпечення до корупційних загроз.