ПОТЕНЦІАЛ ВОЛОНТЕРСТВА ДЛЯ РОЗВИТКУ ДЕОКУПОВАНИХ ГРОМАД - ПЕТРОЧКО, Жанна; ЛЯХ, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Волонтерська діяльність є критично важливою для забезпечення сталого розвитку деокупованих громад і подолання наслідків окупації. Метою статті є обґрунтування важливості волонтерства на деокупованих територіях для розвитку територіальних громад. Автори статті наводять результати фокус-групи, учасниками якої стали мешканці деокупованих громад Миколаївської (міста Баштанка, Новий Буг і Казанка) й Херсонської (Великоолександрівська ОТГ (села Велика Олександрівка, Мала Олександрівка, Новодмитрівка, Старосілля, Тифонівка, Брускинське); Калинівська ОТГ (село Калинівське)) областей. Її проведення стало можливим завдяки проєкту «Чисті та вмотивовані» Всеукраїнського громадського центру «Волонтер», що був підтриманий Програмою «Спроможні та сильні» Фонду Східна Європа. Учасники фокус-групи визначили ряд проблем, з якими зіштовхнулися мешканці деокупованих громад, а саме: відновлення інфраструктури територіальної громади; розмінування територій та об’єктів інфраструктури; надання психосоціальної підтримки; економічне відновлення; низький рівень лідерства мешканців; необхідність підвищення соціальної активності та соціальної згуртованості. Також учасники фокус-груп запропонували своє бачення вирішення цих проблем і роль волонтерів у цьому.