МУЗЕЙНА ПЕДАГОГІКА В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - КОЛЯДА, Наталія; МІЩЕНКО, Марина; ВОЙТОВСЬКА, Алла (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стрімкий розвиток вищої освіти потребує пошуку нових форм, методів та засобів реалізації освітнього процесу. Саме тому сьогодні все актуальнішим є інтерес до музейної діяльності як науково-освітнього осередку та залучення музеїв до процесу професійної підготовки майбутніх фахівців. У контексті інтеграції освітнього процесу і музейної діяльності все більшого значення набуває питання музейної освіти як міждисциплінарного напряму досліджень. У статті авторами презентовано досвід співпраці Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН України та МОН України при Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини та музеєм Василя Сухомлинського у Павлиській школі та школою-музеєм Анатолія Захаренка у селі Сахнівці. Зазначено про роль такої взаємодії у становленні особистості майбутніх педагогів, психологів та соціальних працівників. Описано спільні заходи, що сприяють розвитку педагогічної спадщини та популяризації серед здобувачів вищої освіти. Авторами описано історію музеїв та чисельність їхніх експозицій. Представлено форми роботи, які вже є традиційними і які сприяють вивченню доробків видатних вітчизняних педагогів, серед яких Всеукраїнський науково-практичний семінар «Гуманна педагогіка у процесі особистісного розвитку дитини»(«Лицар гуманної педагогіки – Олександр Антонович Захаренко»), Регіональний науково-практичний семінар «Гуманна педагогіка у процесі особистісного розвитку дитини» («Педагогічна поема Олександра Антоновича Захаренка»)» та фестиваль «Інсценізації казок В.О. Сухомлинського».