СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЯКОСТІ СОЦІАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПОСЛУГ ДЛЯ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ - СТОЛЯРИК, Ольга; ГОРІШНА, Надія; КРИНИЦЬКА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У публікації розкривається тема моніторингу та оцінки якості соціально-реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю та ключові аспекти, пов’язані з підходами до забезпечення ефективності цих послуг. Основний фокус робиться на комплексності оцінки, яка охоплює як кількісні, так і якісні показники, що дозволяє врахувати індивідуальні потреби кожної дитини та забезпечити відповідний рівень підтримки. Також у статті досліджується підходи до оцінки ефективності надання реабілітаційних послуг та ступінь їхньої відповідності міжнародним стандартам. Розглядаються інструменти, які можуть застосовуватися для моніторингу якості, включаючи анкетування, спостереження, ступінь досягнення індивідуальних реабілітаційних цілей, оцінку клінічних показників, якості життя та міри задоволеності дитини і батьків, що дозволяє забезпечити зворотний зв'язок та внесення необхідних коригувань у процес надання соціально-реабілітаційних послуг. Наголошено на важливості інтеграції міждисциплінарного підходу до моніторингу та оцінки якості послуг, який об'єднує зусилля фахівців різних сфер для досягнення оптимальних результатів у реабілітації дітей з інвалідністю. Стаття розкриває важливість залучення родин до процесу оцінки якості послуг, оскільки це сприяє кращому розумінню потреб дітей та їхніх родин, а також підвищенню рівня довіри та співпраці між родинами та соціальними працівниками, завдяки чому, послуги стають більш адресними та ефективними. У публікації наголошується на доцільності розробки національних стандартів якості, регулярних зовнішніх аудитів у процесі моніторингу та оцінки реабілітаційних послуг, а також впровадження сучасних інформаційних технологій.