ОПТИМІЗАЦІЯ ВПЛИВУ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ ФАКТОРІВ НА АКТИВНУ ЦІННІСНУ ПОВЕДІНКУ ОСОБИСТОСТІ - КАМБУР, Андрій (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розглядаються особливості та значущість соціокультурних факторів, що впливають на формування активної ціннісної поведінки особистості в сучасному суспільстві. Проаналізовано основні підходи до вивчення взаємозв'язку соціокультурного середовища та індивідуальних ціннісних орієнтирів, а також їх вплив на поведінкові моделі особистості. Поставлено акцент на необхідності оптимізації цих впливів задля розвитку активної позиції громадян та збереження культурних і моральних цінностей у процесі соціалізації. У ході дослідження виокремлено ключові соціокультурні чинники (сім’я, освіта, медіа, культурні традиції, суспільні інститути) та їхній вплив на ціннісні установки і мотиви активної поведінки особистості. Автор статті пропонує концептуальні засади для оптимізації цього впливу, орієнтовані на зміцнення позитивних соціальних настанов і стимулювання конструктивної взаємодії особистості з соціумом. Зокрема, розглядаються практичні механізми впровадження ціннісно-орієнтованого підходу в освітню, культурну та громадську діяльність. Автор пропонує розглядати соціальну активність як засіб адаптації і доходить висновку, що залученість індивіда у різні форми взаємодії з соціальним оточенням є важливим компонентом адаптаційного процесу. Завдяки спілкуванню, обміну думками та участі у спільних проєктах особистість інтегрується в суспільство, засвоюючи його цінності та норми. Цей процес взаємодії забезпечує природну адаптацію до нових соціальних умов, а також сприяє формуванню навичок і моделей поведінки, необхідних для ефективного життя у суспільстві. В статті підкреслено, що соціальні інститути є важливими посередниками між соціокультурними факторами та особистістю, сприяючи їх інтеграції та закріпленню в активній ціннісній поведінці людини, що дозволяє досягти гармонійного розвитку як індивіда, так і суспільства в цілому. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення соціальної політики, розробки програм громадської освіти, а також для формування ціннісних орієнтирів серед молоді. Запропонована модель оптимізації впливу соціокультурних факторів сприяє гармонійному розвитку особистості, підвищенню її соціальної відповідальності та готовності до активної участі в житті суспільства.