ІНСТРУМЕНТИ СОЦІАЛЬНОЇ РЕВІТАЛІЗАЦІЇ В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ - РОМАНОВА, Інна; МАКАР, Людмила; ШЕПЛЯКОВА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розглядається соціальна ревіталізація як ключовий елемент програм комплексного відновлення територіальних громадах. На основі аналізу поняття «ревіталізація» соціальну ревіталізацію визначено як процес соціального відродження територіальної громади через відновлення соціальних зв’язків, соціальну згуртованість, розв’язання соціальних проблем населення. Визначено, що в процесі соціальної ревіталізації необхідно забезпечити створення та розбудову в громаді власної системи надання соціальних послуг вразливим групам населення, відповідно до їхніх потреб та державних стандартів. Для цього необхідно широко застосовувати соціальне замовлення та міжсекторальну взаємодію між місцевою владою та приватним бізнесом і громадськими організаціями. Для ефективності проєктного менеджменту в соціальній ревіталізації визначено, що ініціатива має йти від громади, що дозволить створити життєздатні продукти. Особливу увагу необхідно приділити застосування проєктного менеджменту в роботі з молоддю. У контексті необхідності соціальної згуртованості, як рушійного чинника соціального відновлення, тільки завдяки забезпеченню соціальної інклюзії кожного члена громади можна досягнути соціального благополуччя. Наголошено, що створення соціальних підприємств – це шлях до розв’язання соціальних проблем громади. До ефективних інструментів, використання яких уможливлює і пришвидшує процес відновлення стабільного функціонування та подальшого розвитку територіальних громад (у тому числі тих, які постраждали внаслідок війни) віднесено соціальну роботу; міжсекторальну співпрацю; соціальне замовлення; проєктний менеджмент; соціальне підприємництво та інструменти, що сприяють підвищенню народжуваності.