РОЛЬ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У РОЗВИТКУ АДАПТАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ВІТКОВСЬКА, Інна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена аналізу ролі соціальної роботи у розвитку адаптаційного потенціалу внутрішньо переміщених осіб в Україні в умовах війни. Авторка зазначає, що процес адаптації внутрішньо переміщених осіб є складним і тривалим, адже він вимагає значної підтримки, ресурсів і уваги з боку держави, громади та інших соціальних структур для успішного інтегрування цих осіб у нове середовище. У статті визначено, що успішність адаптації залежить від багатьох чинників, але передусім – від адаптаційного потенціалу самої людини. Адаптаційний потенціал внутрішньо переміщених осіб у статті визначається як сукупність особистісних, соціальних і психофізіологічних ресурсів, які сприяють успішному пристосуванню до нових умов життя внаслідок вимушеного переселення. Ключовими компонентами адаптаційного потенціалу є: психофізіологічний компонент (стан здоров’я, фізична витривалість, здатність організму витримувати фізичні навантаження і стрес); емоційний компонент (емоційна стійкість); соціально-психологічний компонент (соціальна взаємодія, комунікабельність, здатність до співпраці) та особистісний компонент (внутрішні переконання, цінності, особистісна зрілість і готовність до змін), які формують внутрішню стійкість. Особливу увагу приділено важливості підтримки внутрішньо переміщених осіб через соціальні послуги, які надаються Центрами життєстійкості. Аналізується використання індивідуальних і групових методів соціальної роботи для зниження стресу, розвитку емоційної стійкості, побудови позитивної життєвої перспективи, соціальної інтеграції та професійної адаптації. У статті зроблено висновок, що розвиток адаптаційного потенціалу внутрішньо переміщених осіб за допомогою комплексної підтримки фахівців із соціальної роботи сприяє підвищенню їхньої психологічної стійкості, успішній соціальній інтеграції та покращенню якості життя як самих внутрішньо переміщених осіб, так і громади, до якої вони переїхали, що є перспективою подальших досліджень.