АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ОСОБИСТІСНО-ПРОФЕСІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА У ВЗАЄМОДІЇ З РІЗНИМИ КАТЕГОРІЯМИ КЛІЄНТІВ: ВИКЛИКИ, СТРАТЕГІЇ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ - ЄФРЕМЕНКО, Аліна; СТЕГНІЙ, Павло; ЗАДОРОЖНА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття аналізує особливості взаємодії соціальних працівників із різними групами населення. Для осіб із інвалідністю важливо створювати доступне середовище та надавати допомогу у подоланні фізичних бар’єрів. Пенсіонерам, своєю чергою, потрібна не лише підтримка в доступі до ресурсів, але й психологічна допомога, що сприяє подоланню ізоляції та самотності. Робота з дітьми вимагає особливого підходу, зокрема чутливості й уміння активно слухати. При взаємодії з мігрантами та представниками меншин необхідно враховувати культурні та етнічні відмінності, проявляючи чутливість до їхніх потреб і традицій. Особливу увагу приділено безперервному розвитку професійних навичок соціальних працівників. У статті запропоновано кілька рекомендацій щодо вдосконалення професійної підготовки, зокрема розвиток емоційного інтелекту, міжкультурної компетентності та безперервної освіти. Особливий акцент зроблено на освоєнні цифрових технологій, які стають незамінними у сучасній соціальній роботі, а також на наданні психологічної підтримки самим соціальним працівникам для запобігання вигоранню та стресу. У статті підкреслюється необхідність комплексного підходу до підготовки соціальних працівників, який передбачає не лише теоретичні знання, а й практичні навички. Соціальні працівники мають бути підготовлені до роботи в різних кризових ситуаціях, застосовувати психологічні методики для емоційної підтримки та ефективно комунікувати з клієнтами з різноманітних соціальних груп. Також акцентовано на важливості створення системи постійного професійного розвитку, оскільки соціальна робота є динамічною сферою, яка постійно змінюється під впливом нових соціальних викликів і технологічних досягнень. Формування культури безперервного навчання та підтримка добробуту соціальних працівників дозволяють постійно підвищувати якість соціальної роботи, забезпечуючи надання високоякісних послуг вразливим групам населення. Реалізація таких підходів сприятиме ефективній підтримці вразливих груп, покращенню якості соціальних послуг і полегшенню інтеграції осіб із особливими потребами в суспільство.