ПРОБЛЕМИ ЗДІЙСНЕННЯ ПАТРОНАТУ НАД ДІТЬМИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ - КАРЧОВА, Олена; ЄВДОКИМОВА , Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Війна спричинила кардинальні зміни в соціальній політиці та системі захисту дітей в Україні, що вимагає комплексного наукового аналізу. Мета дослідження. Дослідження має на меті виявлення та аналіз проблем, пов’язаних із здійсненням патронату над дітьми в Харківській області в умовах війни. Особлива увага приділяється оцінці ефективності надання патронатних послуг, бар’єрам у їх реалізації, ролі державних і громадських організацій, а також потребам патронатних вихователів та дітей.Методологія. Дослідження ґрунтується на використанні кількісних та якісних методів. Основним методом збору даних стало анкетне опитування, проведене серед 27 спеціалістів служб у справах дітей та 30 патронатних вихователів Харківської області. Додатково використано метод аналізу документів, включаючи нормативно-правові акти, звіти державних та громадських організацій, що регулюють патронатне виховання в умовах воєнного часу. Наукова новизна. Стаття є одним із перших досліджень проблематики патронату над дітьми в Харківській області під час війни. Висновки. У роботі ідентифіковано основні перешкоди реалізації патронату в умовах воєнного стану, серед яких: складна безпекова ситуація у громадах Харківщини; недостатня кількість патронатних вихователів та труднощі їхнього залучення; та ін. Результати дослідження свідчать про те, що система патронатного виховання в Україні, зокрема в Харківській області, потребує удосконалення, враховуючи виклики воєнного часу. Основні напрями покращення патронатної системи включають: розширення обізнаності населення про патронатне виховання та його значення; уникнення затримок у виплатах та розширення механізмів стимулювання; створення програм допомоги як дітям, так і патронатним вихователям; та ін.