СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ РЕАБІЛІТАЦІЇ В СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - МЕЛЬНИК, Людмила; МЕЛЬНИК , Жанна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття має на меті здійснити теоретичний аналіз поняття та особливостей аспектів соціально-психологічної реабілітації. Також проаналізувати теоретичні та практичні напрацювання українських та закордонних дослідників із обраної теми.У роботі було використано наступні методи: аналіз наукової літератури, здійснений з метою визначення стану розробленості досліджуваної проблеми; узагальнення, абстрагування і систематизація, принципи системно-діяльнісного підходу в загальній психології та соціології, загально-соціологічні уявлення про соціально-психологічну реабілітацію, її напрями, принципи, особливості, компоненти, технології, етапи, аспекти.Дослідження сучасних теоретичних аспектів соціальної роботи полягає в ретельному аналізі досліджень і публікацій українських науковців із заданої тематики. Було визначено та систематизовано термін «соціально-психологічна реабілітація». Розкрито психологічні та соціологічні передумови, напрямів, принципів, особливостей, компонентів, технологій, етапів та аспектів соціально-психологічної реабілітації.Детально розкрито явище соціально-психологічної реабілітації, акцентуючи увагу на відмінностях між реабілітаційними технологіями, методами, напрямами та підходами. Соціально-психологічні технології розглядаються як перспективний інструмент для систематизації процесу реабілітації, що дозволяє структурувати дії психолога у досягненні конкретних реабілітаційних результатів. У статті запропоновано власне визначення соціально-психологічної реабілітації як комплексу міждисциплінарних послуг, що переважно використовують психологічну допомогу та підтримку для відновлення психологічного благополуччя та суб’єктності особи. Окрім того, сформульовано перелік сучасних соціально психологічних технологій реабілітації особистості та наведено пропозиції щодо їх систематизації та впорядкування.На підставі наукового дослідження було встановлено, що соціально-психологічною реабілітацією є процес відновлення та адаптації особистості, який включає використання психологічних і соціальних методів для подолання наслідків травматичних подій, стресу або психологічних розладів. Ця реабілітація спрямована на відновлення соціальної функції особистості, поліпшення психоемоційного стану та покращення якості життя. Її основною метою є допомога індивідам у відновленні соціальних зв’язків, покращенні психоемоційного стану та адаптації до змін у житті. Важливу роль у цьому процесі відіграє соціальна робота, яка забезпечує цілісний підхід до реабілітації, поєднуючи психологічну підтримку, соціальні послуги та сприяння соціальній інтеграції особистості.