ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ РИЗИКОВАНОЇ ТА ДЕСТРУКТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ПЕТРОВИЧ, Ігор (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті актуалізовано проблему зростання ризикованої та деструктивної поведінки в підлітковому середовищі, визначено ключові характеристики, атрибути та особливості ризикованої поведінки підлітків та чинники, які можуть її зумовлювати чи провокувати. Визначені поняття «ризикована поведінка», «деструктивна поведінка», описані їх найбільш типові прояви у підлітків, зумовлені збройною агресією рф та соціальними процесами, які зазнали змін унаслідок військового стану. Ризикована й деструктивна поведінка стають нормою у досягненні підлітками свої цілей, а вживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин, прояви насилля стають певною цінністю та невід’ємною складовою життєдіяльності для частини сучасних підлітків. З’ясовано, що ризикована поведінка взаємопов’язана з особливостями підліткового віку, когнітивними настановами щодо ризикованої поведінки та особливостями оточення. Проаналізовано випадки вербування підлітків, використання грумінгу з боку спецслужб рф.Визначено напрями та дієві інструменти соціальної профілактики ризикованої поведінки підлітків, розглянуто та охарактеризовано різні підходи до вибору профілактичних технологій. Доцільним є впровадження ефективних пролонгованих у часі програм профілактики ризикованої поведінки у середовищі підлітків, адже вони забезпечують отримання необхідних знань та набуття практичних життєвих навичок щодо безпечної поведінки.