ПЕДАГОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ У ПРОЦЕСІ ЇХ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИВ У ЗВО - ПРИШЛЯК, Оксана; СУБТЕЛЬНИЙ, Микола; ЯНЧИШИН, Володимир (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті здійснено загальнонаукову характеристику педагогічних технологій як сукупності послідовно здійснюваних дій, операцій з використанням відповідного змістового забезпечення, форм, методів, засобів, ресурсів і людського потенціалу. Проаналізовано суть міжкультурної компетентності як інтегративної професійно зумовленої якості здобувачів освіти, що формується у них в процесі професійної підготовки у ЗВО і базується на знаннях міжкультурного характеру, уміннях і навичках, необхідних для життя й успішної професійної діяльності у міжкультурному середовищі. Охарактеризовано особливості реалізації основних етапів реалізації технології формування міжкультурної компетентності: концептуально-цільового, структурно-змістового, процесуального і результативно-оцінювального; розкрито їх навчально-методичне забезпечення. Обґрунтовано організаційно-педагогічні умови ефективного вибору технологій формування міжкультурної компетентності майбутніх фахівців у ЗВО: формування умотивованості суб’єктів освітнього процесу до навчання і професійної діяльності у міжкультурному середовищі; активне їх залучення до створення толерантного міжкультурного освітнього середовища у ЗВО та соціумі; забезпечення активного саморозвитку і самовдосконалення здобувачів освіти через використання та інтеграцію інноваційних педагогічних та інформаційно-комунікаційних технологій; створення цільової установки на активне засвоєння міжкультурних знань і формування міжкультурних навичок та їх застосування у процесі професійної діяльності у міжкультурному середовищі. Мета статті полягає в аналізі суті і структурних компонентів технології формування міжкультурної компетентності здобувачів освіти у процесі їх професійної підготовки у ЗВО.У процесі дослідження застосовано методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення інформації на українських і зарубіжних веб-сайтах, а також дослідження публікацій в електронній базі даних Google Scholar.