ІНТЕГРАЦІЯ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - АРХИПОВА, Світлана; ПЕТРОВИЧ, Валерій; ТИМОШЕНКО, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті комплексно досліджено проблему інтеграції теорії та практики в процесі професійної підготовки фахівців соціального забезпечення. Обґрунтовано актуальність такої інтеграції через динамічність соціальної сфери, зростаючу потребу у практико-орієнтованих фахівцях та важливість розвитку м’яких навичок (soft skills). Проаналізовано існуючі підходи до інтеграції теорії та практики в Україні (дуальна освіта, практико-орієнтоване навчання) та за кордоном (модель «сендвіч-курсів», навчання через служіння громаді, проблемно-орієнтоване навчання, рефлексивна практика). Визначено основні проблеми та суперечності у процесі інтеграції, зокрема розрив між теорією та реальною практикою, недостатню гнучкість освітніх програм, обмеженість ресурсів для практичної підготовки. Запропоновано теоретичну модель інтеграції теорії та практики, яка включає фундаментальні компоненти (теоретичний, практичний, інтеграційний), враховує сучасні проблеми та підходи до їх вирішення. Розроблено етапи реалізації моделі та надано практичні рекомендації щодо її впровадження, з акцентом на розширення практичної складової, створення системи дуальної освіти, залучення професіоналів-практиків, використання інтерактивних методів навчання та цифрових технологій. Особливу увагу приділено розвитку soft skills та міждисциплінарному підходу в підготовці фахівців соціального забезпечення.