РОЛЬ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СОЦІАЛЬНОЇ ІНКЛЮЗІЇ - ДЕМЧЕНКО, Ірина; РЕВНЮК, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядаються концептуальні засади розвитку системи соціальних послуг у контексті забезпечення соціальної інклюзії вразливих груп населення. Мета дослідження полягає у розкритті ролі соціальних послуг у забезпеченні соціальної інклюзії та повноцінної участі всіх громадян у соціальному, економічному та культурному житті, незалежно від віку, статі, стану здоров’я, матеріального становища чи соціального статусу. Проаналізовано сучасні підходи до формування інклюзивного суспільства, яке ґрунтується на принципах рівності, взаємоповаги й толерантності. Розкрито значення соціальних послуг як ключового механізму подолання дискримінації, забезпечення доступу до освіти, праці, медичних послуг, соціальної підтримки та участі у суспільному житті. Звертається увага на потребу модернізації інфраструктури, впровадження інноваційних програм підтримки та активного залучення громадян до волонтерських і просвітницьких ініціатив. Вказано на важливість міжвідомчої взаємодії та підтримки державної політики у сфері соціального захисту для ефективної інтеграції осіб з інвалідністю, літніх людей, внутрішньо переміщених осіб та інших соціально вразливих категорій. Доведено, що соціальні послуги є суттєвим компонентом процесу соціальної інклюзії, виконуючи функції подолання бар’єрів, доступу до ресурсів, інтеграції, підтримки автономії, забезпечення рівних можливостей, попередження соціальної ізоляції й формування толерантності у суспільстві. У світлі сучасних викликів, таких як цифрова нерівність і кризові реалії військового стану, їхня роль постійно розширюється і набуває все більшої значущості. Стаття підкреслює актуальність розширення функцій соціальних послуг в умовах цифровізації та суспільних викликів воєнного часу.