СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ У ПРОЦЕСІ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - МАРТИНЮК, Тетяна; ГРИНЕВИЧ, Юрій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Інклюзивна освіта в умовах сучасного суспільства є не лише освітньою стратегією, а й ключовим напрямом соціальної інтеграції дітей з особливими освітніми потребами (ООП). Особливої уваги потребують діти з інтелектуальними порушеннями, для яких створення адаптивного й підтримувального середовища є критичним чинником розвитку та соціалізації. Сучасні психолого-педагогічні практики потребують трансформації відповідно до принципів гуманістичної психології, індивідуалізованого навчання та міждисциплінарної взаємодії. Актуальність теми посилюється зростаючою потребою у використанні новітніх цифрових технологій для забезпечення ефективного освітнього процесу та індивідуалізованого супроводу дітей з ООП. Метою дослідження є аналіз сучасних психолого-педагогічних підходів і цифрових технологій, які застосовуються в інклюзивній освіті для ефективного супроводу дітей з інтелектуальними порушеннями, з урахуванням екосистемного бачення їхнього розвитку у взаємодії з соціальним середовищем. У дослідженні використано комплексний теоретико-аналітичний підхід із застосуванням методів системного аналізу, порівняльного вивчення педагогічних практик, критичного осмислення сучасних моделей інклюзивного навчання. Основу концептуальної рамки становить екосистемний підхід (U. Bronfenbrenner, R. Lerner, B. Little), що розглядає розвиток дитини в контексті багаторівневої взаємодії її з мікро-, мезо-, макро- та хроносоціальними системами. Особлива увага приділена аналізу потенціалу адаптивних цифрових платформ, VR/AR-технологій та мультисенсорних середовищ в умовах психолого-педагогічного супроводу. Уперше в українському контексті комплексно розкрито можливості інтеграції екосистемного підходу до психолого-педагогічного супроводу з використанням сучасних цифрових технологій у роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями. Обґрунтовано, що ефективність інклюзивного навчання значною мірою залежить від динамічної взаємодії всіх суб'єктів освітнього середовища, врахування особистісних проєктів дитини та використання інструментів, здатних забезпечити гнучку індивідуалізацію процесу навчання. Вперше проаналізовано ефективність таких технологій, як Smart Sparrow, Knewton, Oculus Rift, Microsoft HoloLens у контексті інклюзивної освіти в умовах інтелектуальних порушень. Застосування екосистемного підходу у поєднанні з сучасними цифровими технологіями забезпечує якісно новий рівень психолого-педагогічного супроводу дітей з інтелектуальними порушеннями. Це дозволяє не лише формувати адаптивне освітнє середовище, а й активно сприяти самореалізації дитини як повноцінного суб'єкта освітнього процесу. Перспективним є подальше дослідження впливу інноваційних технологій на динаміку розвитку ключових соціальних та когнітивних навичок у дітей з ООП, а також формування моделей партнерської взаємодії всіх учасників освітнього процесу в інклюзивному просторі.