ЕФЕКТИВНІСТЬ ОНЛАЙН-ПЛАТФОРМ ДЛЯ НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ОСОБАМ, ЯКІ ПЕРЕЖИЛИ ТРАВМУ ВІЙНИ - САХАРУК, Олег (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Дослідження присвячено аналізу ефективності онлайн-платформ для надання психологічної допомоги особам, які пережили травму війни. Метою роботи є оцінка рівня потреби у психологічній підтримці, визначення основних бар’єрів доступу до послуг та аналіз впливу цих платформ на емоційний стан користувачів. Актуальність теми зумовлена тривалим впливом війни на психічне здоров’я населення та необхідністю розробки інноваційних підходів до надання допомоги в умовах кризових обставин. У сучасному світі, де цифрові технології відіграють ключову роль, важливо адаптувати психосоціальні інструменти до нових реалій. Методологія дослідження включає теоретичний аналіз наукової літератури, узагальнення статистичних даних та оцінку практичного досвіду використання цифрових платформ. Також було проведено опитування серед користувачів, що дозволило виявити ключові тенденції у сприйнятті онлайн-допомоги. Результати дослідження свідчать про високу потребу населення у психологічній підтримці, при цьому лише незначна частина респондентів звертається за допомогою через недовіру до сервісів або впевненість у здатності впоратися самостійно. Найпопулярнішими каналами отримання допомоги залишаються Telegram/Viber-боти та спеціалізовані офіційні сайти. Основними емоційними станами, які потребують корекції, є тривога, напруженість, втома та роздратування. Ефективними стратегіями впливу визнано поєднання автоматизованих функцій платформ із можливістю індивідуальних консультацій з фахівцями. Висновки підкреслюють важливість подальшого розвитку онлайн-платформ, інтеграції цифрових рішень із традиційними методами терапії, підвищення довіри до сервісів через інформаційні кампанії та забезпечення їх адаптації до специфічних потреб різних категорій населення. Запропоновані рекомендації орієнтовані на вдосконалення доступу до послуг, зміцнення психосоціальної підтримки та розробку програм підвищення стресостійкості. Очікується, що подальше впровадження результатів дослідження сприятиме покращенню загального психоемоційного фону у суспільстві.