ДО ПИТАННЯ СЕКСУАЛЬНОЇ ОСВІТИ ПІДЛІТКІВ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - СПІРІНА, Тетяна; ПЕТРОВИЧ, Валерій; КОЗАЧОК , Рустам (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Питання сексуальної освіти підлітків є нагальним та важливим, адже нестача об’єктивної, ґрунтовної, якісної інформації про інтимні стосунки між чоловіком та жінкою, про можливі наслідки таких стосунків, підлітки змушені дізнаватися методом «спроб та помилок». Для більшості підлітків джерелом інформації є, переважно, інтернет та друзі. У статті автори наголошують, що підліткам бракує навичок та знань та компетенцій, необхідних для ухвалення виважених й ефективних рішень щодо свого сексуального та репродуктивного здоров’я, що робить їх вразливими до різноманітних ризиків, що стосуються як їхнього здоров’я, так і їхньої безпеки. Звертається увага на компоненти якісної сексуальної освіти: комплексний підхід (фізичний, емоційний аспекти); участь батьків; предмет має вести спеціально навчений вчитель; обов’язкове відвідування таких уроків; навчальні програми мають сприяти обговоренню різноманітних тем без табу. Науковці зазначають, що сексуальна освіта є комплексним підходом до навчання та виховання, який передбачає формування знань, навичок, ставлень, загальнолюдських цінностей й охоплює фізичні, емоційні, соціально-культурні аспекти сексуальності. Отож, реалізація комплексних програм сексуальної освіти у закладах загальної середньої освіти сприятиме формуванню навичок комунікації, що дозволить підліткам спілкуватися, слухати, чути та домовлятися, покращенню їхньої здатності приймати виваженні й усвідомлені рішення, допоможе підліткам захистити себе від насильства, небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом.