СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ЗАСУДЖЕНИХ КАТЕГОРІЇ «ВІДТОРГУНТИХ ВІД ЗАГАЛУ» В ДЕРЖАВНІЙ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ - СУРГОВА, Світлана; ФАЙЧУК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Дослідження присвячено вивченню проблеми соціально-психологічної підтримки засуджених категорії «відторгнутих від загалу» в Державній кримінально-виконавчій службі України. Метою статті є аналіз ефективних форм соціально-психологічної підтримки засуджених категорії «відторгнутих від загалу» як умови їх успішної адаптації в соціумі. Методологію дослідження склали комплекс методів теоретичного (аналіз, синтез, узагальнення, інтерпретація) та практичного (анкетування, бесіда, інтерв’ю, пряме й опосередковане педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, статистичні методи для опрацювання отриманих даних) дослідження. Здійснено аналіз психоемоційного стану засуджених напередодні експериментальної роботи. Висвітлено ефективні форми соціально-психологічної підтримки, та роль соціального працівника в цьому процесі. Проаналізовано результати дослідження щодо позитивної динаміки психоемоційного стану засуджених категорії «відторгнутих від загалу». З’ясовано, що відбулися позитивні зміни показників, в ході застосування ефективних форм соціально-психологічної підтримки, а саме групи психологічної підтримки, тренінгової програми, та проведення масових заходів, які направлені на творчий розвиток потенціалу у засуджених, формування в них духовно-моральних цінностей, ідеалів, віри в себе. Установлено в процесі роботи соціального працівника з категорією «відторгнутих від загалу», індивідуально-психологічні риси особистості, які впливають на ставленні до оточуючих, навколишньої дійсності та самого себе. З’ясовано, що після участі засуджених категорії «відторгнутих від загалу» у формах соціально-психологічної підтримки (50%) стали більш спокійнішими, комунікабельними, стриманими. Спостерігалося зниження рівня психоемоційної напруги, підвищення самооцінки, зменшення кількості суїцидальних ознак, зниження рівня агресії, підвищення рівня адаптивності в соціальному оточенні зазначеної категорії. Результати дослідження можуть бути використані у практичних цілях соціальними працівниками та психологами установ з метою покращення процесу надання психологічної підтримки даної категорії засуджених, а також науковцями, що вивчають окреслену проблематику.