ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА СУЧАСНІ ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: ПЕРЕВАГИ ТА РИЗИКИ - ТІЛІКІНА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті проаналізовано потенціал та виклики впровадження штучного інтелекту (ШІ) та сучасних цифрових технологій у соціальну роботу, зосереджуючись на адаптації соціальних послуг до сучасних потреб, підвищенні ефективності підтримки клієнтів та мінімізації ризиків, пов’язаних із захистом персональної інформації. Авторка аналізує наукові дослідження, міжнародний досвід та законодавчі ініціативи, зокрема Концепцію розвитку ШІ в Україні, акцентуючи увагу на адаптації соціальних послуг до сучасних викликів. Серед ключових напрямів застосування ШІ та цифрових технологій виділено: прогнозування соціальних проблем (домашнє насильство, безпритульність), автоматизацію адміністративних процесів, використання чат-ботів для консультацій, моніторинг психоемоційного стану та підтримку вразливих груп (наприклад, системи для лікування ТБ в Україні). Міжнародні кейси (Велика Британія, США, Австралія) демонструють потенціал ШІ для оптимізації роботи соціальних служб, водночас підкреслюють проблеми з прозорістю алгоритмів, проявами расової та гендерної упередженості, нерівним ставленням до різних груп людей та захистом персональних даних. Важливим аспектом є етичні виклики: конфіденційність, упередженість алгоритмів, необхідність інформованої згоди та баланс між технологічним прогресом і соціальною справедливістю. Авторка наголошує, що ШІ не замінює людський фактор, а слугує інструментом для підвищення ефективності, вимагаючи професійної підготовки кадрів і законодавчого врегулювання. Серед ризиків для України – низька цифрова грамотність, обмежене фінансування та необхідність адаптації етичних стандартів. Для успішної інтеграції ШІ у соціальну роботу необхідна співпраця держави, міжнародних партнерів і громадянського суспільства, а також подальші дослідження щодо поєднання технологій з етико-правовими принципами соціальної роботи.