СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ДІТЬМИ З РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА - ДУРМАНЕНКО, Євгенія (Ввічливість. Humanitas, 2021)
Гуманістичний вектор розвитку українського суспільства вимагає оновлення принципів і підходів до організації соціальної роботи з дітьми з розладами аутистичного спектру; модернізації змісту, форм і методів її реалізації. Метою статті є аналіз специфіки соціальної роботи з дітьми з аутизмом. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, як-от: 1) розкриття сутності поняття аутизму, аналіз теорій аутизму та ознак його прояву; 2) дослідження специфіки соціалізації дітей з розладами аутистичного спектра й 3) визна- чення оптимальних умов розвитку особистості дитини з аутизмом. У статті дитячий аутизм розглядається як складна медична, психолого-педагогічна та соціально-педагогіч- на проблема, конструктивне вирішення якої залежить від своєчасного діагностування аутистичних розладів, їх ефективного лікування та залучення дітей з аутизмом в освітній простір. Зауважено, що соціальна робота орієнтована на підвищення якості життя дітей з аутистичними проя- вами, активне включення у відповідну їх віку діяльність, забезпечення інтегрованого навчання і виховання, що й полегшить їхню соціалізацію. Соціалізацію дитини з розладами аутистичного спектру необхідно розпочинати з закладів дошкільної освіти, де й починається ідентифікація дитини як особистості й частини соціуму. Важливими факторами соціаліза- ції дитини з аутизмом є центри раннього втручання, школа, групи розвитку, сім’я, які забезпечують не лише її пасивну адаптацію, але й активне входження в суспільство. Як висновок, у статті наголошується, що створення в соціумі оптимальних умов для розвитку дитини з аутистичними розладами, її інтеграції в суспільство є одним із важливиих соціальних завдань нашої держави. Соціальна робота має забезпечити соціалізацію дітей з аутизмом на їх власних особистісних умовах, аби вони стали активними й повноправними членами суспільства. Подальшого дослідження потребують розробка інтерактивних методик, технологій, програм соціальної адаптації та реабілітації дітей з розладами аутистичного спектру.