СОЦІАЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ В УМОВАХ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ: ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПРАКТИКИ - АРХИПОВА, Світлана; ТИМОШЕНКО, Наталія; ПЕТРОВИЧ, Валерій (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті висвітлено сучасний стан та перспективи розвитку соціального консультування в умовах цифрових трансформацій. Розкрито теоретико-методологічні основи соціального консультування, проаналізовано ключові підходи (психодинамічний, когнітивно-поведінковий, гуманістичний, системний, соціально орієнтований, наративний) та охарактеризовано специфіку їх застосування у практиці соціальної роботи. Особливу увагу приділено інноваційним технологіям, що змінюють формат надання соціальних послуг: онлайн-платформи, чат-боти, мобільні додатки, віртуальна реальність, гейміфікація, аналітичні системи.Виокремлено переваги впровадження інновацій у соціальне консультування: персоналізація, доступність, гнучкість, ефективність, інтерактивність. Окреслено також потенційні ризики цифровізації, зокрема питання етики, конфіденційності, цифрового розриву та необхідності підвищення цифрової грамотності як фахівців, так і клієнтів. Підкреслено важливість міждисциплінарного підходу, дотримання професійної етики та збереження гуманістичного змісту взаємодії між консультантом і клієнтом у трансформованому цифровому середовищі. Запропоновано напрями подальших досліджень та практичного впровадження інновацій у сфері соціального консультування.