СЕКСУАЛЬНА ОСВІТА ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА В УМОВАХ ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - КАРПЕНКО, Олена; ПЕТРОЧКО, Жанна; ДУЛЯ, Аліна (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядаються особливості розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти та наголошено на важливості впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків, що, сприятиме формуванню свідомого ставлення до здоров’я й статевих відносин, профілактиці ризикованої поведінки, підвищить фізичне, емоційне та психологічне благополуччя.Метою дослідження є визначення методологічних підходів розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти та виокремлення умов, що забезпечать успішне впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків в умовах закладу загальної середньої освіти.Завданнями дослідження є виявлення та узагальнення проблем розвитку здоров’язбережувального середовища в соціальному та освітньому середовищі. Крім того, необхідно дослідити необхідність впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків в умовах закладу загальної середньої освіти, скільки, у цьому контексті, вони є найбільш вразливими групами населення.У статті визначено методологічні підходи розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти (аксіологічний, валеологічний, діяльнісний, особистісно-орієнтований).Наведено важливі аспекти тем з сексуальної освіти дітей та підлітків, які варто охопити батькам в умовах сім’ї та педагогам в умовах закладу загальної середньої освіти відповідно до вікового періоду.До умов, що забезпечують успішне впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків в умовах закладу загальної середньої освіти віднесено: спрямованість змісту навчання та навчально-методичного забезпечення на впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків в контексті розвитку здоров‘язбережувального середовища; передача знань та вмінь від педагогів до учнів; налагодження партнерської взаємодії педагогів та батьків у процесі впровадження сексуальної освіти дітей та підлітків в закладах загальної середньої освіти; проведення моніторингу впливу сексуальної освіти дітей та підлітків на рівень розвитку здоров‘язбережувального середовища. Результати узагальненого аналізу дають можливість зробити висновки щодо власного бачення досліджуваної проблеми та дозволяє окреслити особливості розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти. Зокрема, до методологічних підходів розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти віднесено: аксіологічний, валеологічний, діяльнісний, особистісно-орієнтований. На перспективу необхідно спроектувати низку заходів, які б допомогли об’єднати у співпраці педагогів, учнів та батьків щодо забезпечення можливості розвитку здоров’язбережувального середовища в закладах загальної середньої освіти.