НАПРЯМИ СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ - ГУНЬКО, Сергій; ЛЯХ, Віктор (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена аналізу соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю у територіальних громадах із залученням громадських організацій як ключових суб’єктів цього процесу. У контексті повномасштабної війни в Україні саме поєднання статусу внутрішньо переміщеної особи та інвалідності створює унікальні виклики, що потребують комплексних підходів до соціальної інтеграції. Метою статті є окреслення основних напрямів підтримки, які здійснюють громадські організації, а також розкриття їхнього змісту, форм, методів та взаємодії із суб’єктами соціальної політики на рівні громади. У процесі дослідження узагальнено сучасні наукові напрацювання та практичний досвід діяльності неурядових організацій у сфері допомоги ВПО з інвалідністю. Виокремлено шість взаємопов’язаних напрямів підтримки: матеріально-побутовий, психосоціальний, правовий та адвокаційний, освітньо-професійний, культурно-громадянський і цифровий. Кожен із напрямів розкрито з позицій його змісту, конкретних форм і методів роботи, а також визначено коло суб’єктів, залучених до реалізації. Наголошено, що саме інтегроване поєднання цих напрямів забезпечує умови для подолання ізоляції, формування відчуття безпеки та належності до громади, а також сприяє розвитку соціальної згуртованості. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання напрацьованих висновків у проектній діяльності громадських організацій, розробленні програм соціальної інтеграції ВПО з інвалідністю та налагодженні міжсекторальної взаємодії на рівні територіальних громад. Особливий акцент зроблено на цифровізації як інструменті підвищення доступності послуг у сільських громадах. Отримані результати також мають перспективу застосування у формуванні державної політики соціальної підтримки вразливих категорій населення в умовах війни та післявоєнного відновлення. Досвід ініціатив, реалізованих, зокрема, Фондом Східна Європа, підтверджує значення поєднання соціальної підтримки з розвитком організаційної спроможності та цифрових рішень для підсилення інклюзивності громад.