ВИКОРИСТАННЯ СИЛОВИХ ПІДХОДІВ (STRENGTH-BASED) У МЕДІАЦІЇ: ПІДТРИМКА РЕСУРСНОСТІ КЛІЄНТА - ЄНГАЛИЧЕВА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2025)
В статті досліджено можливості інтеграції силового (strength-based) підходу в медіаційний процес як інструменту підтримки ресурсності клієнтів у контексті соціальної роботи. Метою є з’ясувати, яким чином зосередження на сильних сторонах особистості сприяє ефективному розв’язанню конфліктів і водночас підтримує особистісний розвиток, автономію та соціальну адаптацію клієнтів. У межах статті розглянуто основні положення теорії, орієнтованої на сильні сторони клієнтів, розкрито суть медіації, її принципи та етичні засади згідно з Державним стандартом соціальної послуги посередництва (медіації). Особлива увага приділена ролі медіатора у виявленні внутрішніх ресурсів клієнта, зокрема через використання відкритих питань, рефлексивного слухання, позитивного підкріплення, технік візуалізації та наративного підходу. Показано, що медіація в такому форматі виходить за межі простої техніки врегулювання спорів і перетворюється на ресурсну практику, що активізує потенціал клієнтів до змін. Обгрунтовано, що підтримка позитивної самооцінки, віри у власні сили та соціальної включеності є важливими результатами застосування даного підходу. У висновку зазначено, що strength-based медіація сприяє підвищенню суб’єктності клієнта та створює умови для прийняття рішень, які відповідають його реальним потребам і цінностям. Перспективи подальших досліджень вбачаються у вивченні ефективності такого підходу в різних видах медіації та розробці інструментів для практичного втілення.