ВПЛИВ СОЦІАЛЬНИХ МЕДІА НА ФОРМУВАННЯ У ПІДЛІТКІВ ВІДПОВІДАЛЬНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ЗДОРОВ’Я - КАРПЕНКО, Олена; СПІРІНА, Тетяна; ЛЕХОЛЕТОВА, Марина; ШВЕД, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Підлітки, які перебувають на певному етапі соціального й психофізичного розвитку мають різні соціальні ідентичності, що у поєднанні з індивідуальним досвідом впливає на можливості шукати і отримувати доступ до інформації різного контенту. Підлітковий вік є періодом активного формування ціннісних орієнтацій і поведінкових практик. Соціальні медіа мають суттєвий вплив на формування у підлітків відповідального ставлення до власного здоров’я та є потужним інструментом впливу на ставлення підлітків до здоров’я, який може як підтримувати здорову поведінку та здоров’язбереження, так і провокувати деструктивну поведінку. У статті, автори виокремлюють підходи до визначення соціальних медіа (технологічний, соціологічний, комунікаційний, мультимедійний) та визначають вплив соціальних медіа на формування у підлітків відповідального ставлення до власного здоров’я. Також, вони зазначають про важливість запровадження в закладах освіти програм сексуальної освіти, створення просвітницьких проєктів, розвитку здоров’язбережувального освітнього середовища. Авторами визначено компоненти сформованості у підлітків відповідального ставлення до власного здоров’я, з урахуванням присутності соціальних медіа в їхньому житті. Наголошено на особливостях здійснення соціально-педагогічної діяльності соціального працівника в закладі освіти в контексті формування у підлітків відповідального ставлення до власного здоров’я та підвищення позитивного потенціалу соціальних медіа, шляхом розвитку медіаграмотності серед підлітків, проведення активної просвітницької діяльності в соціальних мережах, інтегрування цифрових інновацій у діяльності соціальних працівників, задля створення безпечного інформаційного середовища.