СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА СОЦІАЛЬНА РОБОТА У СФЕРІ ЗАХИСТУ ТА ПІДТРИМКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ - КОЛОМІЄЦЬ, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Захист та підтримка військовослужбовців в умовах збройного конфлікту набувають особливої актуальності як ключовий напрям державної соціальної політики. Забезпечення комплексної соціальної допомоги у військових частинах є необхідною умовою зміцнення обороноздатності країни. У статті проаналізовано особливості реалізації соціальної політики щодо захисту та підтримки військовослужбовців, а також визначено роль соціальної роботи як інструменту її впровадження. Аргументовано необхідність усунення дискримінаційних бар’єрів, завпровадження гендерно-чутливих підходів та забезпечення рівних умов служби для жінок і чоловіків, що сприяє підвищенню рівня соціальної справедливості у Збройних Силах України та утвердження демократичних цінностей в українському суспільстві. Встановлено, що тривалість збройного конфлікту на території України вимагає поєднання стратегічного (політичного) і практичного (соціального) підходів задля забезпечення ефективного реагування на потреби та проблеми військовослужбовців. Наголошено, що ефективна підтримка особового складу у військових частинах можлива лише за умови реалізації взаємодоповнюваних напрямів соціальної роботи. Соціально-психологічний, соціально-педагогічний, соціально-правовий, медико-соціальний, соціально-побутовий, превентивний, організаційно-координаційний та інформаційно-просвітницький напрями формують цілісну систему підтримки, яка охоплює ключові аспекти життєдіяльності військових. Взаємозв’язок і збалансоване впровадження зазначених напрямів підвищує ефективність соціальної роботи, дозволяє своєчасно реагувати на потреби військовослужбовців, створювати сприятливі умов проходження служби та підтримувати їх життєдіяльність в умовах воєнного стану. Акцентовано увагу на доцільності розширення напрямів соціальної роботи з метою охоплення не лише військовослужбовців та членів їх сімей, а й усього контингенту, залученого до сфери військової служби.