ЗАКОНОДАВЧІ ЗАСАДИ ВПРОВАДЖЕННЯ КАНІСТЕРАПІЇ ЯК МЕТОДУ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - КРАВЧЕНКО, Оксана; САФІН, Олександр (Ввічливість. Humanitas, 2025)
З огляду на те, що в Україні розвивається новий напрям комплексної реабілітації – каністерапія, як метод людинно-тваринної взаємодії, під час якої відбувається позитивний вплив на психологічний стан людини та покращуються її процеси соціалізації, у статті здійснено аналіз нормативно-правових документів у цій сфері (Кодекс цивільного захисту населення України, Концепція розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», наказ МОЗ № 2118 «Про організацію надання психосоціальної допомоги населенню», «Порядок та умови надання психологічної допомоги ветеранам війни, членам їх сімей та деяким іншим категоріям осіб», Стратегія формування системи повернення з військової служби до цивільного життя на період до 2033 року, Закон України «Про систему охорони психічного здоров’я в Україні»). Здійснений аналіз нормативно-правових документів України у сфері підтримки психічного здоров’я, реабілітації, охорони здоров’я дає змогу встановити, що визначені гарантії та умови для збереження ментального здоров’я громадян, шляхи екстреного реагування в кризових умовах, соціального обслуговування у формі психосоціальної підтримки різним категоріям громадян (діти і молодь, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, люди похилого віку, ветерани та члени їхніх родин тощо), здійснення комплексної реабілітації за видами, в тому числі постраждалих від наслідків війни. Вивчено законодавство, що унормовує питання захисту тварин, санітарно-гігієнічних умов комунікації з ними, запобігання поширенню інфекційних захворювань тощо (Закон України «Про тваринний світ», Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Закон України «Про систему громадського здоров’я», Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Вивчення законодавства України дозволило з’ясувати, що спеціальних законодавчих актів, що регулюють взаємовідносини під час терапевтичних та реабілітаційних заходів за принципом «людина-тварина» немає, в тому числі використання каністерапії у закладах соціальної сфери, освіти чи охорони здоров’я.