ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ КОМУНІКАЦІЇ УЧАСНИКІВ МІЖСЕКТОРНОГО ПАРТНЕРСТВА В СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ ІЗ ЗАЛЕЖНИМИ ПІДЛІТКАМИ В УКРАЇНІ - МАСЮК, Олег; ГЛАЗУНОВ, Володимир; КРАСНОКУТСЬКИЙ, Олександр (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Автори дослідження представили у статті оригінальну концепцію організації соціальної роботи із адиктивними патернами української молоді та підлітків в інформаційному суспільстві за допомогою налагодження комунікацій на всіх рівнях суспільних відносин. Метою даних наукових пошуків стало дослідження організаційно-правових засад комунікації учасників міжсекторного партнерства в соціальній роботі із залежними підлітками в Україні. Методологія. Так як соціальна робота з людьми з адиктивною поведінкою є складною та багатошаровою системою, автори дослідження запропонували системний підхід для пошукової та організаційної роботи у цій сфері. Для заглиблення у правове поле соціальної роботи в статті використовувався метод аналізу документів, який дав змогу визначити стан системи регулювання соціальної роботи в Україні із алко -, наркозалежними людьми та лудоманами. Також дослідникам вдалось визначити правовий вакуум у соціальній роботі із інтернет-залежними людьми всіх вікових категорій та запропонувати свій варіант його заповнення. Крім того, під час дослідження використовувався понятійний аналіз та аналіз статистичних даних, що дало змогу створити цілісну картину організації соціальної роботи з залежними підлітками в Україні. Автори статті наполягають на необхідності доопрацювання системи соціальної роботи із залежними людьми всіх вікових категорій у нових умовах. Висновки. За результатами дослідження було виявлено, що в основі формування адиктивної поведінки молоді та підлітків лежить криза соціальних комунікацій, утворена під впливом соціальних травм та компенсована психоактивними чи аудіовізуальними стимуляторами. Якщо за провідну причину адикції взяти порушення соціальних комунікацій, то замість концентрації на одному надавачі соціальних послуг необхідно використовувати партнерство громадських, державних та комунальних організацій як комплексний засіб розв’язання даної соціальних проблеми. Аналіз форм подібного партнерства може стати перспективним напрямком дослідницької роботи.