ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОНФЛІКТОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ КОЛЕДЖУ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ «СОЦІАЛЬНА РОБОТА» - СОРОКІНА, Олександра (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті проаналізовані соціальні передумови підвищення рівня конфліктогенності в українському суспільстві, викликані повномасштабним вторгненням. Метою статті є виділення особливостей формування фахової компетентності до передбачення, управління та розв’язання конфліктів студентами освітньої програми «Соціальна робота» рівня фаховий молодший бакалавр Економіко-правничого фахового коледжу Запорізького національного університету. Методологія дослідження представлена контент-аналізом робіт студентів, присвячених розв’язанню різного типу конфліктних ситуацій та їх бачення стратегій профілактики, управління конфліктом та конструктивного його розв’язання. Наукова новизна полягає у виділенні проблемами, з якими стикаються студенти коледжу в процесі формування конфліктологічної компетентності, серед яких труднощі з ідентифікацією певних типів конфлікту або їх передумов; «ефект посилання на себе»; опора на інтуїтивне бачення при аналізі конфліктної ситуації в цілому; «перенос» та яскраво виражені особисті вподобання до однієї зі сторін конфлікту; дихотомічне сприйняття причин та дій, що базується на рамці «правильно-неправильно», опора на стратегію «переможець»-«переможений» складнощі з опануванням технік колаборації та колективної діяльності. Запропоновано систему заходів, спрямованих на покращення якості формування конфліктологічної компетентності: якісне засвоєння академічних знань; науковий аналіз реальних конфліктів різних типів; проведення дискусій та дебатів, тренінгів та ділових ігор; усвідомлення та розуміння конфлікту як явища, яке іманентно присутнє в соціальному житті, а також цінність конструктивного розв’язання конфліктів та розбудову взаємодії при його виникненні; розширення рольового набору студента; аналіз всієї конфліктної ситуації в цілому, включаючи аналіз власної поведінки, думок та емоцій.