АНАЛІЗ ПРОГРАМИ СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В ЖИТТЄДІЯЛЬНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - ГЕВЧУК, Наталія; ДАНИЛЮК, Олена; МЕЛЬНИК, Людмила (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті представлено аналіз Програми соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб в життєдіяльність Орининської територіальної громади Кам’янець-Подільського району Хмельницької області на період 2024–2026 років. Програма створена з урахуванням чинного законодавства України та нормативно-правових актів Кабінету Міністрів і передбачає координацію діяльності органів місцевого самоврядування, державних органів, закладів освіти та культури, громадських організацій у реалізації заходів соціальної інтеграції. Метою програми є комплексне забезпечення прав і соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, створення для них належних умов проживання, доступу до медичних, освітніх, адміністративних та культурних послуг, а також надання психологічної допомоги та підтримки в процесі адаптації до нового середовища. Основні напрями реалізації програми охоплюють сприяння соціальній адаптації внутрішньо переміщених осіб, що передбачає забезпечення житлових прав, соціального захисту, працевлаштування, інформаційного супроводу, доступу до медичних і освітніх послуг, оздоровлення дітей та надання психологічної підтримки. Крім того, програма передбачає сприяння соціальній інтеграції внутрішньо переміщених осіб в громаду шляхом проведення щорічного моніторингу стану адаптації, будівництва та реконструкції житла, створення консультативних механізмів для участі внутрішньо переміщених осіб у процесах прийняття рішень органами місцевого самоврядування, а також реалізацію культурно-освітніх та патріотично-виховних заходів для молоді. Реалізація програми спрямована на підвищення обізнаності внутрішньо переміщених осіб щодо наявних соціальних, медичних, освітніх та адміністративних послуг, створення сприятливих умов для їхнього працевлаштування та самореалізації, а також забезпечення належного соціального, психологічного та освітнього супроводу. Програма передбачає використання бюджетних ресурсів Орининської сільської ради, державного бюджету та бюджету Хмельницької області, а також залучення міжнародних грантів і благодійної допомоги. Здійснення запланованих заходів дозволяє знизити негативні наслідки внутрішнього переміщення, сприяє зміцненню соціальної згуртованості громади, підвищенню рівня національної свідомості та формуванню умов для сталого розвитку місцевої громади з урахуванням потреб та потенціалу внутрішньо переміщених осіб.