ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА УЧАСНИКАМ БОЙОВИХ ДІЙ ТА ЧЛЕНАМ ЇХНІХ СІМЕЙ ЯК ВАЖЛИВА СКЛАДОВА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - КРАВЧЕНКО, Оксана; ГРИГОРЕНКО, Тетяна; ГРАБОВИЙ, Веніамін (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті аналізуються основні складові психологічної допомоги комбатантам як напрямку соціальної роботи у контексті їхньої реадаптації до умов громадянського суспільства. Соціальну реадаптацію прийнято розуміти як процес узгодження людини із навколишнім світом, під час якого вирішуються суперечності між певним типом особистості (колишнім військовослужбовцем і членами його сім'ї) і певним типом соціального середовища (новими соціально-економічними умовами і переходом до нового виду професійної діяльності). Зокрема, зазначається, що соціальний захист військовослужбовців – учасників бойових дій належить до найважливіших напрямків військово-соціальної роботи у Збройних Силах і соціальної роботи взагалі. Він є надійною гарантією дотримання прав і законних інтересів особового складу, підвищення престижу військової служби, зміцнення правопорядку і військової дисципліни, підтримки високого рівня морально-психологічного стану військовослужбовців, і, у кінцевому підсумку, є важливим чинником успішного вирішення завдань, що стоять перед ЗСУ у Війні за Незалежність України. Наголошується, що ефективне використання рекомендацій є можливим при поєднанні таких чинників: позитивної мотивації військовослужбовців, спрямованої на процес реадаптації; організації групової та індивідуальної роботи з урахуванням особливостей адаптаційного циклу на усіх етапах надання психологічної допомоги; організації соціально-психологічної підтримки та реабілітації на міжвідомчій основі, розробці та впровадженні механізмів координації взаємодії усіх зацікавлених сторін (міністерств, відомств, громадських організацій, волонтерів тощо); участі у програмах соціально-психологічної реадаптації військовослужбовців спеціально підготовлених соціальних працівників і кваліфікованих психологів-консультантів.