СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА СІМЕЙ З ДІТЬМИ У ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРІВ СІМ'Ї: СУЧАСНИЙ СТАН - НІКОЛАЙЧУК, Юлія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті здійснено аналіз сучасного стану соціальної підтримки сімей з дітьми у діяльності центрів сім'ї. Актуальність дослідження зумовлена зростанням потреби у професійній соціальній підтримці родин, особливо в умовах повномасштабного воєнного вторгнення в Україну. У статті здійснено теоретичний аналіз поняття «соціальна підтримка» у контексті соціальної роботи, розглянуто різні наукові підходи до його трактування. Узагальнено погляди вітчизняних науковців, які визначають соціальну підтримку як систему державних заходів, професійних дій та послуг, спрямованих на забезпечення належних умов життя для осіб і сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. На основі аналізу міжнародного досвіду охарактеризовано функціонування центрів сімейної підтримки у різних країнах світу. Розглянуто діяльність Київського міського центру сім'ї «Родинний дім»: нормативно-правові засади діяльності центру, його місію, основні завдання та ключові напрями роботи. Подано статистичний аналіз динаміки діяльності Київського міського центру сім'ї за період 2022 – перше півріччя 2025 року. Виявлено стабільну позитивну динаміку щодо кількості охоплених осіб (від 15318 у 2022 році до 23166 у 2024 році) та обсягу наданих послуг (від 21141 до 35894 відповідно). У статті узагальнено ключові особливості ефективної роботи центрів сім'ї: комплексність підходу, превентивна спрямованість, використання сучасних підходів, перевага групових форм роботи, розвинена партнерська мережа, адаптованість до потреб громади. Визначено перспективні напрями розвитку таких закладів, зокрема розвиток мобільних форм роботи, впровадження цифрових технологій, посилення співпраці, створення системи моніторингу та оцінки ефективності. Дослідження доводить, що центри сім’ї є необхідним елементом соціальної інфраструктури, особливо в умовах кризових викликів, їхня діяльність сприяє зміцненню інституту сім'ї, формуванню культури відповідального батьківства та забезпеченню психологічного благополуччя всіх членів родини.