КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ДО РОБОТИ З ВЕТЕРАНАМИ ВІЙНИ ТА ЧЛЕНАМИ ЇХ СІМЕЙ - ЮРКІВ, Ярослава; ТОВСТУХА, Олеся (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті обґрунтовується актуальність використання принципів компетентнісного підходу в процесі підготовки фахівців соціальної сфери до роботи з ветеранами війни та членами їх сімей. Автори акцентують на тому, що сучасні соціальні виклики, пов’язані з забезпеченням психологічної, соціальної та матеріальної підтримки ветеранів та їх близьких, вимагають від фахівців не лише знань і навичок, а й сформованих компетенцій, що інтегрують професійні, соціальні та емоційні складники діяльності. Здійснено аналіз наукових підходів до визначення понять «компетенція» та «компетентність» у психолого-педагогічній літературі. Детально проаналізовано підходи українських та зарубіжних науковців до визначення змісту компетентності. Важливою складовою наукової розвідки стало описання умов організації процесу підготовки фахівців соціальної сфери, орієнтованого на роботу з ветеранами війни та членами їх сімей, з урахуванням сучасних викликів і потреб суспільства. Виокремлено ключові фактори ефективної підготовки, зокрема інтеграцію теоретичних знань і практичних навичок, розвиток міжособистісних і комунікативних компетентностей, формування емоційної стійкості, здатності до адаптації в умовах високого психоемоційного навантаження, а також уміння працювати у мультидисциплінарних командах. Зроблено висновок, що компетентнісний підхід дозволяє формувати інтегровану систему професійних, соціальних і особистісних компетентностей, здатних гарантувати високу якість соціальної роботи, відповідність вимогам сучасного ринку праці та розвиток конкурентоспроможного спеціаліста, готового до викликів воєнного та післявоєнного часу, а також здатного ефективно реагувати на соціальні, психологічні та емоційні потреби ветеранів і їхніх сімей.