УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ ПРОЄКТАМИ У СФЕРІ ОСВІТИ - НЕЗБРИЦЬКА, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2021)
У статті розглянуто питання впровадження соціальних проектів, які мають важливе значення для забезпе- чення розвитку регіонів, оскільки сприяють вирішенню ряду соціальних, економічних, матеріальних та духовних потреб населення. Стаття актуалізує питання передумов застосування проекту в педагогіці, його комплексний характер, можливість охоплення такою формою роботи широкого спектру різноманітних завдань, дій, а також включення різних фахівців гуманітарного знання, створення тимчасових колективів для виконання поставлених завдань та реалізації визначених цілей, що потребують злагодженості й психологічного комфорту. На підставі такого аналізу соціально-педагогічний проект розглядається як інноваційна форма організації освітнього серед- овища, в основі якого лежить комплексний характер діяльності тимчасового колективу спеціалістів в умовах активної взаємодії з оточуючим середовищем. Такі проекти спрямовані на виконання конкретно обґрунтова- ної мети та визначеного кінцевого результату (змін), плану конкретних дій, обмежених конкретним проміж- ком часу та матеріально-фінансовими ресурсами. Розглянуто особливості організації освітнього середовища у цільовій Програмі розвитку столичної освіти. Управління освітніми проектами на регіональному рівні сприяє концентрації зусиль, потенційно здатних до творчої пошукової діяльності освітян для прориву на стратегічно важливих напрямках столичної освіти. У висновку слідує розглядати управління освітніми проектами як розроб- ку (проектування) ідеальної моделі системи управління, де сконцентровані її пріоритетні напрями.