КОМУНІКАТИВНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ФАХІВЦЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ЯК СКЛАДНИК ЙОГО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ПЕТРУК, Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2021)
У статті обґрунтовано важливе значення комунікативної компетентності фахівця соціальної сфери в про- фесійній діяльності. В сучасному інформаційному світі надзвичайно важливого значення набуває професійне спілкування, яке виступає як засіб взаємодії, так і обміну інформацією між людьми у професійній, діловій та нау- ковій сфері суспільної життєдіяльності. Особливого значення сьогодні набуває професійне спілкування у соціаль- ній сфері. Важливими й необхідними вимогами до професії соціального працівника є: прагнення до спілкування, вміння легко вступати в контакт з людьми, переконати та надихнути, володіння вербальними і невербальними способами мовлення, знання мовного етикету, вміння слухати, здатність знаходити спільну мову з різними чле- нами соціуму, створювати атмосферу довіри у бесіді, вміння переконувати й знаходити компроміс у людських стосунках, тобто володіти відповідними професійними якостями ‒ знаннями та вміннями, що є основою для формування комунікативної компетентності майбутнього фахівця соціальної сфери. Охарактеризовано сутність та особливості комунікативної компетентності соціального працівника. Визна- чено, що комунікативна компетентність, є складним інтегративним, цілісним психічним утворенням, визначає успішність у професійній діяльності. Найважливішим завданням кожного соціального працівника є: оволодіння необхідними знаннями з професійного спілкування, пізнання його сутності, функцій, стилів, моральних принципів, формування в результаті цього професійних комунікативних навичок і прийомів, оволодіння досвідом комунікатив- ної діяльності. Адже це сприяє розвитку його комунікативних здібностей, комунікативної культури, удосконалення його комунікативної компетентності з метою досягнення ефективних результатів в роботі з клієнтами.