ЧИННИКИ МОБІЛІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ПАЛАТНА, Дар’я (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Стаття представляє результати дослідження чинників мобілізації територіальних громад в Україні в умовах децентралізації. На основі аналізу літератури виокремлено характеристики та ключові етапи мобілізації громад навколо визначення та вирішення соціальної проблеми. Емпірична частина дослідження передбачала опитування представників та представниць територіальних громад із шести областей України, а також опитування експертів та експерток проектів з мобілізації громад. Загалом у період від серпня 2021 року до лютого 2022 року було проведено 21 напівструктуроване інтерв’ю. Стаття характеризує специфіку процесу мобілізації громад на кожному з етапів: визнання соціальної пробле- ми населенням та місцевою владою; визначення лідерів громади та розвиток їх потенціалу; пошук та об’єднання ресурсів всередині та поза межами громади; діяльність громади для вирішення соціальної проблеми; формування соціальної спроможності громади та перехід до сталого розвитку. Проведені інтерв’ю дали змогу окреслити, що впливало на успіх проходження кожного з етапів, а також проблеми, які заважають процесу мобілізації. Дослідження довело наявність чинників мобілізації громад в Україні, які можуть бути ефективним інструментом для досягнення сталого розвитку громад та задоволення потреб населення громад. Виокремлено наступні чинники: діалог між населенням та владою; інструменти виявлення соціальних проблем та потреб громади; наявність лідера або лідерів в громаді, які викликають довіру населення та готові до розвитку і залучення допомоги; орієнтація громади на внутрішні ресурси та постійний пошук додаткових внутрішніх ресурсів; залучення зовнішніх ресурсів від центральної влади та громадських проектів та програм; орієнтація на профілактику проблем, а не лише їх вирішення; стабільність системи соціальних послуг; інструменти моніторингу розвитку громади.