КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД У РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ СОЦІАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ «ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ НАВИЧОК» ДІТЕЙ ПІДЛІТКОВОГО ТА ЮНАЦЬКОГО ВІКУ - СУШИК, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті визначені сутність, структура, зміст компетентностей (комунікативної, соціальної, життєвої), обґрунтовані особливості технології соціального виховання «Формування життєвих навичок» дітей підліткового та юнацького віку: 1) цілеспрямована; 2) модульна; 3) групова; 4) інтерактивна. Мета статті – визначити об’єкт, суб’єкт, мету, завдання, структуру, зміст, форми, методи, тривалість, умови ефективної реалізації технології соціального виховання «Формування життєвих навичок» дітей підліткового та юнацького віку. Об’єктом технології є діти підліткового та юнацького віку, неповнолітні суб’єкти пробації. Суб’єктами реалізації технології є куратори пробаційних програм для неповнолітніх, фахівці із соціальної роботи, соціальні педагоги закладів загальної середньої освіти. Мета та завдання технології, спрямована на розвиток, формування комунікативної, соціальної, життєвої компетентностей дітей підліткового та юнацького віку. Структура та зміст технології складається з чотирьох модулів: 1) «Успішне спілкування» (вісім занять); 2) «Сім’я та цінності» (дев’ять занять); 3) «Освіта та працевлаштування» (вісім занять); 4) «Цілепокладання та побудова життєвих планів» (вісім занять). Форми реалізації технології – тренінг, тренінгові заняття. Методи реалізації технології: бесіда, інформаційне повідомлення, мозковий штурм, дискусія, переконання, приклад, робота в малих групах, метод вправ, кейс-метод. Тривалість реалізації технології передбачає проведення тридцять трьох занять по 90 хвилин із періодичністю 1–2 рази на тиждень упродовж року. У статті визначено чотирнадцять умов ефективної реалізації технології соціального виховання «Формування життєвих навичок» дітей підліткового та юнацького віку.