СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ У ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ - КОЛОСОК, Андрій (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Метою статті є аналіз соціального захисту населення в умовах територіальної громади та розробка рекомендацій щодо підвищення його ефективності на місцевому рівні. У статті досліджено практичні аспекти соціального захисту населення у новостворених територіальних громадах. Проаналізовано доходи загального фонду місцевих бюджетів, виявлену позитивну тенденцію до збільшення фінансового ресурсу сільських територіальних громад, що позитивно впливає на їх здатність забезпечувати необхідний рівень соціального захисту населення. Детально розглянуто сільські Боратинську, Зимнівську, Колодяжненську та Луцьку міську територіальні громади Волинської області. На їх прикладі, досліджено особливості фінансування соціальної сфери та надання соціальних послуг у сільській та міській територіальних громадах. Сформовано висновок, що децентралізація позитивно вплинула на соціальний захист населення, оскільки місцева влада краще розуміє наявні проблеми та раціональніше витрачає кошти на їх вирішення. Відмічено, що в соціальній сфері залишилась велика кількість досі не вирішених проблем. Розроблено пріоритетні напрямки покращення ефективності соціального захисту населення у територіальних громадах: впровадження Єдиної інформаційної системи соціальної сфери; фінансування системи соціальних послуг на паритетних засадах; профілактика виникнення складних життєвих обставин; формування додаткових джерел доходів у місцеві бюджети для фінансування соціально важливих видатків; вдосконалення нормативно-правової бази соціальної сфери; покращення матеріально-технічного забезпечення фахівців з соціальної роботи; розмежування функцій між структурними підрозділами соціальної сфери, усунення дублювань та протиріч; організація постійного навчання, стажування та підвищення кваліфікації фахівців з соціального захисту. Перспективи подальших досліджень вбачаються в аналізі результатів діяльності місцевих органів соціального захисту населення та пошуку шляхів підвищення ефективності їх функціонування.