ДОКУМЕНТУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ» - КОРПАЧ, Надія; ЧЕРНЕТА, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті йдеться про те, що професійна підготовка майбутніх фахівців спеціальності «Соціальне забезпечення» є однією з головних умов подолання соціальних проблем, котрі наявні в сучасному українському суспільстві. Доведено, що такі фахівці мають володіти знаннями та вміннями ведення документації у процесі призначення соціальної допомоги, компенсацій, субсидій, пільг, надання соціальних послуг тощо. Мета статті – висвітлити зміст навчальної дисципліни «Документування у сфері соціального забезпечення» та методи її вивчення, що дасть змогу студентам оволодіти знаннями і навичками ведення документації у процесі фахової діяльності в соціальних установах і закладах. Завдання та зміст навчальної дисципліни спрямовані на ознайомлення студентів із поняттями «документ», «документування»; особливостями документування в управлінській діяльності; функціями та видами документів. Водночас, потрібно сформувати у студентів професійне ставлення до роботи та грамотне оформленням різних видів документів на основі таких законодавчо-нормативних документів: «Деякі питання документування управлінської діяльності»; Закон України «Про соціальні послуги»; «Державний стандарт соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах»; «Про затвердження форм документів, необхідних для оформлення на обслуговування в територіальному центрі соціального обслуговування»; «Інструкція щодо порядку оформлення і ведення особових справ отримувачів усіх видів соціальної допомоги»; «Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»; «Порядок формування, ведення та доступу до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг» та ін.. На практичних заняттях студенти вчаться створювати різні види документів.