СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО НАД ДІТЬМИ В ІНТЕРНЕТІ ЯК ЦИФРОВИЙ ВИКЛИК СУЧАСНОСТІ - БАЙДАРОВА, Ольга; ДРОБОТ, Анна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Інтернет та інформаційно-комунікативні технології посилили потенційний вплив існуючих форм насильства, зловживань та експлуатації щодо дітей, серед яких посягання сексуального характеру викликають особливе занепокоєння. Необхідність дотримання карантинних обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19 загострила проблему безпеки дітей у цифровому просторі. Представлена публікація є першим пошуковим компонентом ширшого дослідження стратегій протидії сексуальному насильству над дітьми в інтернеті. Мета роботи – визначити зміст поняття сексуального насильства над дитиною в інтернеті та охарактеризувати його форми. Дослідження включало огляд, аналіз та порівняння зарубіжних і вітчизняних наукових публікацій з питань захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства у поєднанні з аналізом міжнародних та національних стратегічних документів, а також стандартів та рекомендацій у визначеній сфері. Засвідчено відмінності стану розробленості науковцями предмету нашого вивчення в Україні та закордоном. Розглянуто низку понять, що позначають сексуальне насильство над дітьми та сексуальну експлуатацію в інтернеті і використовуються на міжнародному рівні, та співставлено із юридичними визначеннями сексуальних злочинів проти дітей в Україні, а також термінами, які набули поширення у науково-практичному слововжитку. З’ясовано, що відсутній консенсус використання термінології, пов’язаної із сексуальним насильством над дітьми в інтернеті, який створює значні проблеми для розробки законодавства, формування та реалізації політики, програм профілактики і протидії цьому явищу, збору даних та оцінювання, міжвідомчої співпраці. Запропоноване власне визначення поняття «сексуальне насильство над дітьми в інтернеті», яке виникає на перетині таких явищ, як насильство, сексуальне насильство та насильство в інтернеті. Охарактеризовано різновиди сексуальної експлуатації та сексуального насильства над дітьми в інтернеті. Визначено основні форми сексуального насильства над дітьми в інтернеті, які включають: доступ до невідповідного віку контенту (відвертого або образливого характеру); репутаційна шкода внаслідок публікації персональних матеріалів інтимного характеру (у публічному доступі чи приватному листуванні); погрози порушення конфіденційності, шантаж та експлуатація; неприйнятні контакти із загрозою заподіяння шкоди в реальному житті. Гармонізація термінів та визначень у сфері протидії сексуальній експлуатації та сексуальному насильству над дітьми в інтернеті є необхідною умовою наближення українського законодавства до міжнародних стандартів забезпечення захисту дитини від насильства.