ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «СОЦІАЛЬНА РОБОТА» ДО МОЛОДІЖНОЇ РОБОТИ - ЛЕВЧЕНКО, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Статтю присвячено вивченню підготовки майбутніх соціальних працівників до молодіжної роботи в Україні. Мета статті – проаналізувати освітні програми підготовки майбутніх соціальних працівників до молодіжної роботи в закладах вищої освіти. У дослідженні використано такі методи, як: аналіз, порівняння та узагальнення наукових джерел із досліджуваної проблеми; порівняльний аналіз освітніх програм підготовки майбутніх соціальних працівників до молодіжної роботи. У статті висвітлено діяльність закладів освіти, які готують фахівців із соціальної роботи; розкрито особливості вступу на відповідний рівень вищої освіти зі спеціальності «Соціальна робота»; наведено кількісні показники із системи ЄДБО про вступ у 2022 р. на спеціальність «Соціальна робота» та інформацію про освітні програми ЗВО, які надають такі освітні послуги; виокремлено освітні програми, які передбачають підготовку майбутніх соціальних працівників до молодіжної роботи. Проведено порівняльний аналіз редакцій різних років ОПП Соціальна робота (молодіжна робота) в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, зроблено висновок про зміни в цій освітній програмі за 4 роки підготовки фахівців. Зауважено, що відповідно до ЄДБО та офіційних сайтів закладів підготовка соціальних працівників до молодіжної роботи здійснюється за ОР «магістр» в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини; ОР «доктор філософії» – в Інституті проблем виховання Національної академії педагогічних наук України. У 2022 р. перший набір бакалаврів за освітньою програмою «Соціальна та молодіжна робота» проводитиме Національний технічний університет «Дніпровська політехніка».