РОЗВИТОК ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У СФЕРІ КОНСУЛЬТУВАННЯ У СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ ІЗ ВРАЗЛИВИМИ КАТЕГОРІЯМИ НАСЕЛЕННЯ - СОЛНИШКІНА, Аліна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У науковій статті авторка розглядає теоретичні підходи та надає практичні рекомендації щодо ефективного консультування в практичній соціальній роботі із вразливими категоріями клієнтів. Аналізуються головні принципи та етичні правила консультування. У науковій публікації надаються поради провідних вітчизняних та зарубіжних фахівців, розглядаються державні стандарти. Авторка досліджує методи консультування, акцент робиться на кризове консультування в умовах сьогодення. Особлива увага приділяється базовим навичкам консультанта в соціальній роботі. Авторка публікації звертається до фундаментальних засад консультування та до практичних прикладів. У науковій статті надаються важливі аспекти, пов'язані із навчанням майбутніх соціальних працівників, методи викладання та практичного застосування правил та стандартів консультування. Акцент робиться на професійних якостях та рисах характеру консультантів. При вивченні основних положень Державного стандарту соціальної послуги кризового та екстреного втручання студенти вивчають методи кризового втручання та телефонного консультування. При вивченні Державного стандарту соціальної послуги консультування вивчаються методи оцінки складної життєвої ситуації, форми консульту- вання та надання інформації з питань соціального захисту населення. В публікації зазначаються як класичні, так і інноваційні методи розвитку практичних компетенцій майбутніх соціальних працівників в сфері консультування. Авторка статті ділиться порадами щодо вивчення нормативно-правових документів. Особливої уваги потребують методи консультування та надання соціально-психологічної допомоги в умовах російсько-української війни. Встановлення контакту та особливості взаємодії із клієнтом, особливості комунікацій із вразливим категоріями клієнтів у кризові часи є актуальними практичними знаннями в умовах сьогодення. Особливості профілактики емоційного вигорання соціальних працівників є затребуваними знаннями в сучасних реаліях.