ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВОЄННИХ УМОВАХ - ТАРАН, Альона (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Стаття присвячена актуалізації процесу професійної підготовки майбутніх соціальних працівників до організації волонтерської діяльності в умовах війни. Метою статті є обґрунтування системи навчання та формування готовності майбутніх соціальних працівників до організації волонтерської діяльності. Основними методами дослідження визначені аналіз, порівняння та синтез наукової літератури щодо проблеми підготовки фахівців соціальної сфери до волонтерства; абстрагування та проектування системи професійної готовності майбутніх соціальних працівників до організації волонтерської діяльності; систематизація та узагальнення результатів дослідження. Виявлено, що процес підготовки майбутніх соціальних працівників до організації волонтерської роботи повинен бути цілеспрямованим, систематичним та включати дієві методи та форми роботи. Волонтерська діяльність студентів під час навчання у закладі вищої освіти є однією з важливих форм їх участі у громадському житті як провідного напряму соціалізації та одним із засобів набуття умінь і навичок професійної діяльності. Усвідомлення того факту, що у нас просто відсутні фахівці, підготовлені до роботи у воєнних умовах, але є тверда впевненість у тому, що фахівці соціальної сфери здатні швидко і ефективно побудувати нову систему допомоги людям, розробити і впровадити нові техніки та технології, засновані на власному досвіді, як організа- ційного осередку накопичення і трансляції нового професійного досвіду і знання. Сучасні соціально-економічні та політичні трансформації актуалізують розширення напрямків діяльності соціальних працівників та удосконалення змісту їх підготовки, зокрема у сфері організації волонтерської діяльності у воєнний період. Сьогодні з’явилися нові напрями волонтерських справ: допомога постраждалим унаслідок війни; допомога пораненим військовим у військових шпиталях; морально-психологічна допомога захисникам України та їхнім сім’ям; морально-психологічна та реабілітаційна робота з переселенцями. Автором досліджено важливість роботи Студентської соціально-психологічної служби факультету соціальної та психологічної освіти та Волонтерської організації «РАЗОМ» м. Умань; розкрито уявлення про організацію волонтерської діяльності в умовах війни та особливості роботи волонтерів.