СОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТАМОРФОЗИ АДАПТАЦІЇ ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ - ЦИРКОВНИКОВА, Ірина (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Метою роботи є метаморфози психологічної та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб, оскільки вивчення їх можуть постати основою розроблення різноманітних програм та тренінгів, спрямованих на прискорення процесу адаптації. Питання соціальних та психологічних метаморфоз внутрішньо переміщених осіб має особливу актуальність в Україні, оскільки бойові дії на сході країни та анексія Криму спричинили значне переміщення населення вказаних регіонів до інших областей з 2014 року, а повномасштабне вторгнення Росії на територію нашої країни 24 лютого 2022 року посилила врази потребу вивчення метаморфоз внутрішнього і зовнішнього стану людей, в наслідок їх подальшого вимушеного переміщення. Стався глибокий внутрішній конфлікт не тільки у переміщених осіб, а також у людей, які залишилися на місті, тому що частину соціальних зв’язків, комунікацій, встановлених та розвинутих протягом тривалого часу було втрачено в результаті нападу країни-агресора. На нашу думку, наукова новизна полягає в тому, що одним з ефективних шляхів прискорення метаморфозів соціальної та психологічної адаптації внутрішньо переміщених осіб до нового середовища є відновлення звичного способу життя, наближення до нього та звичного способу використання соціальних контактів, звичних речей за рахунок яких вирішуються багато питань, економічні, побутові, особисті. Концентрація внутрішньо переміщених осіб різниться по суб'єктам України, однак метаморфози їх соціальної та психологічної адаптації актуальні для всіх регіонів країни і всього українського суспільства. Вважаємо, що звернення уваги на роль вирішення внутрішнього конфлікту у процесі відновлення ефективності життя й діяльності, життєдіяльності внутрішньо переміщених осіб та прискорення процесу їх метаморфозів адаптації й відновлення є перспективним напрямом у вирішенні актуального питання. Було проведене експериментальне дослідження на базі громадського центру для вимушених переселенців, кінцеві результати якого наведені у статті.