ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ОСОБАМ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ТИМЧАСОВОГО ЗАХИСТУ В ПОЛЬСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - ДУЛЯ, Аліна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті розкрито сутність поняття «особи, які потребують тимчасового захисту» та визначено їхній юридичний статус. Особи, які потребують тимчасового захисту – це іноземці та особи без громадянства, які масово вимушені шукати захисту в певній країні. Визначено, що через вимушене переміщення за кордон особи знаходяться в особливо вразливому стані та потребують тимчасового захисту, оскільки вони вимушені були змінити постійне місце проживання, звичне коло спілкування, залишити свою роботу та близьких людей. Стан осіб, які вимушені шукати тимчасового захисту в інших країнах світу супроводжується інтенсивними емоційними переживаннями: станом шоку, найсильнішим стресом, пов’язаним з перебуванням в умовах, що становлять загрозу життю людини або його близьким. Особлива увага приділена аналізу нормативно-правового законодавства Польської Республіки, діяльності державних та недержавних організацій щодо допомоги громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом. Визначено, що особам, які потребують тимчасового захисту надається комплексна соціальна допомога за рахунок зміцнення міжсекторальної взаємодії між представниками публічного, громадського та бізнесового секторів, а також засобів масової інформації. Визначено особливості надання соціальної допомоги особам, які потребують тимчасового захисту в Польській Республіці та охарактеризовано її види, а саме: інформаційну, юридичну, матеріальну, медичну, психологічну допомогу та допомогу з освітою, пошуком роботи і житла. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у подальшому визначені особливостей та аналізі стану надання соціальної допомоги особам, які потребують тимчасового захисту за кордоном. Також у здійсненні порівняльної характеристики видів соціальної допомоги даній групі отримувачів соціальних послуг в різних країнах світу.